19 август 1839 е денят на изобретяването на фотографията

“Boulevard Du Temple”, заснета от Дагер през 1838 г. в Париж, включва едно най-ранните известни изображения на човек. Снимката показва улица, но поради времето на експозицията над десет минути, движещите се по пътя не се виждат. В долния ляв ъгъл, обаче, двама човека, очевидно ваксаджия и клиента му, са били неподвижни достатъчно дълго, за да се появят на снимката.

На този ден на съвместна среща на две френски академии – на науката и на изящните изкуства се публикува доклад за принципите на дагеротипията – изобретение, направено от Луи Жак Манде Дагер, позволяващо да се записва изображение върху светлочувствителна пластина.

Публичността на доклада означава, че френското правителство открива на света тайната на създаването на изображения, които преди се правеха само от художници.

Докладът е предшестван от множество обсъждания в двете камари на парламента за стойността на изобретението, за цената, която правителството е готово да плати за него. Разбрали се за 6000 франка годишно за Дагер и 4000 за Изидор Ниепс, наследник на Жозеф Ниепс, с когото Дагер е сключил навремето договор да работят заедно, но от чийто експерименти в крайна сметка не се използва. Дагер не съжалява за парите. Той бил удовлетворен от световната слава, славата на изобретател на фотографията.

Въпреки че всъщност принципите на съвременната фотография диаметрално са противоположни на идеите на Дагер.

Източник: Наука OFFNews