Робърт Пири твърди, че е стигнал Северния полюс на 6 април 1909 г.

Северен полюс – 6 април 1909. Пири възглавява отряд в състав от няколко негри, седем „бели“ и много ескимоси с 19 шейни и 133 кучета се отправя в атака на полюса. Една след друга отпадат спомагателни групи, организирайки промеждутъчни бази. Последната група тръгва обратно на 2 април от 87º 47′ с.ш., като с нея се отправят всички „бели“. На 6 април 1909 Пири, заедно със спътника си негър Матю Хенсън и още четирима ескимоси (Зиглу, Енингва, Уте и Укеа), с пет шейни и 40 кучета достига Северния полюс (точни изчисления 89º 55` с.ш.). Там групата прекарва 30 часа, като пресича във всички направления околополюсния район. На 24 април експедицията се завръща в изходната си база – нос Колумбия. Пътят до полюса (1500 км отиване и връщане) бил преминат за 37 дни, а обратният – само за 16 дни. (източник: Wikipedia)

През март 1909 г. 53-годишният американски офицер Робърт Едуин Пири (Robert Edwin Peary) напусна лагера на северния бряг на Гренландия и с кучешки шейни потегля към Северния полюс. Пет седмици по-късно, на 6 април, той забива знамето на САЩ в най-северната точка на световната суша.

Все още има съмняващи се, които оспорват постижението на Пири, но засега той е официално първият човек, стигнал Северния полюс.

Експедицията 1908-1909 е шестата за Робърт Пири и третият му опит да достигне Северния полюс, завършил успешно на 6-ти април, 1909. Експедицията си поставя чисто спортни и пропагандни цели, затова приносът й за развитието на науката е малък.

Веднага след като се завръща Фредерик Кук заявява, че се стигнал по-рано от Пири Северния полюс – на 21 април 1908. Спорът продължава и до днес, а скептиците имат основание – не е имало нито един специалист в експедицията на Пири, който да умее да определя координати.

Робърт Пири в Hampton, 1909 г.

Пристигайки в Съединените щати, Пири казва на президента Тафт, че му поднася полюса като подарък. Смутен, Тафт му отвръща: “Благодаря Ви за щедрия подарък, но не знам какво да правя с него.” 

Страница от дневника на Пири, в която пише за пристигането си на Северния полюс.

Пири никога не е скривал, че експедицията му е официална инициатива под патронажа на правителството на САЩ. Поради тази причина изключително болезнено реагира на съобщението на Фредерик Кук, че е достигнал полюса преди него. Пири прави всичко по силите си, за да дискредитира Кук. Той е опозорен и пратен в затвора. Отнемат му поста президент на най-престижния клуб на пътешествениците и изследователите – The Explorers Club. А Пири заема неговия пост от 1909 до 1911 и още един път – 1913 до 1916.

През 1911 г. с решение на Конгреса на САЩ Пири е издигнат в ранг на контраадмирал и му е присъдена държавна пенсия. Като основание се посочва, че причината са изключителните постижения в изследването на Арктика (завладяването на Северния полюс не се споменава). 

Науката не разполага с доказателства за достигането на Северния полюс нито от Пири, нито от Кук.

Източник: Наука OFFNews