Астероид удари Земята с 5 килотона TNT миналия уикенд

Концепция на художник представя катастрофални сблъсъци между астероиди, разположени в пояса между Марс и Юпитер и как те са формирали семейства обекти на сходни орбити около Слънцето. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Миналия уикенд Земята бе ударена от астероид, който произведе енергия, равна на 5000 тона тротилов еквивалент. Преди експлозията астрономите успяха да забележат астероида с помощта на телескопи, което се случва едва за четвърти път – само три астероида досега са наблюдавани в космоса преди да се взривят в атмосферата на Земята.

На 22 юни в 12:31 часа българско време, на юг от Ямайка, малкият астероид NEOCP A10eoM1 изглежда е влетял в земната атмосфера и след това е експлодирал. Тази експлозия е наблюдавана от космоса от един от метеорологичните спътници GOES – виж анимацията по-долу – и на сушата от различни хора, които са го видели като огнено кълбо.

Астероидът е наблюдаван от проекта Atlas преди експлозията, докато все още е летял в космоса. Точното местоположение на мястото на експлозията е 15,02 N и 68,65 W. По-долу може да видите снимка на траекторията, която се е виждала в атмосферата след взрива.

Въпреки голямото количество енергия, отделена от астероида, никой не е бил ранен, тъй като обектът изгаря и се взривява скоро след влизането в атмосферата на Земята.

Докладите показват, че астероидът е дълъг само около 3 метра.

Фактът, че астероидът NEOCP A10eoM1 е открит от астрономите и космическите агенции преди да удари Земята, е изненада, тъй като това е рядко събитие. Земята често е удряна от малки астероиди и метеори, но откриването им преди да навлязат в атмосферата е трудно и рядко се случва.

W. Staka III of the University of Wisconsin (CIMSS) and (SSEC))

Все по-често обаче се откриват астероиди преди да се ударят в Земята през последните няколко години, но това не означава, че тези събития зачестяват.

Това просто означава, че агенциите и астрономите-аматьори използват все по-сложно и точно оборудване, което използват за откриване на насочващи се към нас космически скали. НАСА дори има специален отдел, който се занимава с наблюдения на астероидите, които минават близо до Земята.View image on Twitter

View image on Twitter

Peter Brown@pgbrown

Good sized fireball off the South coast of Jamaica infrasonically on Jun 22 near 2130 UT. Airwaves recorded by Bermuda infrasound station 2000 km North show periods which are consistent with 3-5 kT bolide from a small multi-meter sized NEA impact. @IMOmeteors @amsmeteors7712:07 AM – Jun 25, 201944 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Звуковите вълни от удара са записани от инфразвуковата станция на Бермудите и на тази основа е определена енергията, отделена по време на експлозията,  на 3-5 kT TNT. Това съответства на експлодиращ в атмосферата планетоид с диаметър три метра.

Това е четвъртият път, когато се забелязва експлозия в атмосферата на астероид, който преди това е наблюдаван в космоса. Трите предходни астероида са: 2008 TC3 , 2014 AA и 2018 LA.

Източник: Remanzacco Observatory